POP3 и SMTP настройки

За да използвате Вашата поща с POP3 клиент, използвайте следните настройки:

Incoming Server (Входящ сървър POP3): appspop3.abv.bg – port: 995 TLS/SSL
Outgoing Server (Изходящ сървър SMTP): appssmtp.abv.bg – port: 465 TLS/SSL

И двата сървъра се нуждаят от отделно въвеждане на потребителското име в пълен формат от типа user@mycompany.com и парола.

Забравих паролата си за административния панел, как да вляза?

Ако сте забравили паролата си за достъп до административния панел, използвайте бутона „Забравена парола“. Въведете имейл адреса на администратора и на алтернативния Ви имейл ще получите линк с валидност до 2 часа, чрез който ще можете да смените Вашата парола.

Редактиране на данни за достъп

От секция „Сигурност“ можете да редактирате своите данни за достъп.
За да смените паролата си, е необходимо да извършите следните стъпки:
– В полето „Текуща парола:“ въведете текущата си парола;
– В полетата „Нова парола:“ и „Повтори парола:“ въведете паролата, с която желаете да подмените досегашната. Натиснете бутон „Запиши“.

С това паролата Ви е сменена успешно.

Забележка:
Паролата Ви може да съдържа както малки и големи букви на латиница, така и числа. Възможните символи са долно тире ( _ ), тире (-), и точка (.) Не можете да въвеждате букви на кирилица и всички останали символи.
Обърнете внимание на това, че паролата е чувствителна към големи и малки букви и запомнете какви точно букви въвеждате.

Редактиране на лични данни

От секцията „Лични данни“ имате възможност да променяте Вашите лични данни (име, фамилия, пол, дата на раждане). Въведете тези, които желаете да промените, след което натиснете бутон „Запиши“, намиращ се в долния край на страницата.

Как да изтрия създадена група?

За да изтриете дадена група, кликнете на бутона „Изтриване“.

В новоотворилата се страница е нужно да потвърдите, че наистина желаете да изтриете въпросната група.

Как да редактирам група?

За да редактирате вече създадена група, е необходимо от страницата „Групи“ да кликнете върху бутона „Редактиране“.

В новоотворилата се страница можете да промените името на групата и потребителите, които сте включили в нея. След като направите желаните от Вас промени, натиснете бутона „Запиши“.

Как да създам нова група?

За да създадете нова група, трябва да влезте в страницата „Групи“. След това кликнете върху бутона „Нова група“.

В новоотворилата се страница въведете името на желаната от Вас група и изберете кой от потребителите желаете да включите в нея.

За потвърждение натиснете бутона „Запиши“.

Как да изтрия потребител?

За да изтриете даден потребител, трябва да кликнете върху бутона „Изтриване“.

Имайте предвид, че след изтриване на потребител, всички имейл съобщения и контакти в адресната книга, както и всяка друга информация за него, ще бъдат загубени без възможност за възстановяването им.

Как да сменя паролата?

За да смените паролата на някой от вече добавените потребители, е необходимо да кликнете върху бутона „Смяна на парола“.

На новоотворилата се страница въведете паролата, която желаете, в полето „Нова парола:“ и „Повторете новата парола:“, след което натиснете бутон „Запиши“.

Забележка:
Паролата Ви може да съдържа както малки и големи букви на латиница, така и цифри. Възможните символи са долно тире ( _ ), тире (-) и точка (.) Не можете да въвеждате букви на кирилица и други символи.
Обърнете внимание на това, че паролата е чувствителна към големи и малки букви и запомнете какви точно букви въвеждате.
Бъдете прецизни при смяна на паролата, тъй като погрешното въвеждане на новата парола или забравянето й често водят до загубване на достъпа до пощенската Ви кутия.

Искам да купя нов домейн

Ако не разполагате със собствен домейн от формата за регистрация, Ви предлагаме възможността да изберете опцията „Искам да купя нов домейн“.
Въведете желаното от Вас домейн име (например: example.com) в полето за регистрация. Ако то е свободно, ще видите съобщение: „Този домейн е свободен за регистрация.“ След това ще можете да преминете към следващите стъпки в регистрационната форма. Ако такъв домейн вече съществува, под полето ще се изпише „Този домейн вече е регистриран.“. В този случай ще трябва да изберете друг, който е свободен за регистрация.
Обърнете внимание на „Имейл адрес на администратора“, който ще въведете, защото само с него ще можете да влизате в административния панел за управление на Вашата поща.
След като попълните коректно всички полета и регистрацията приключи успешно, е необходимо да продължите към страницата на Host.bg. Там следвайте инструкциите, за да закупите желания от Вас домейн.